" />
Drojdia si Melasa - Lesaffre
316
post-template-default,single,single-post,postid-316,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_popup_menu_text_scaledown,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Drojdia si Melasa

Drojdia si Melasa

Melasa – un element foarte important in procesul de productie al drojdiei – nu trebuie sa fie folosita ca biocombustibil

 

Melasa sau siropul negru de melasa reprezinta un lichid dens, produs in urma rafinarii trestiei sau sfeclei de zahar. In industria alimentara, pe langa multe alte intrebuintari, aceasta este folosita pentru cultivarea drojdiilor de diferite tulpini.

Pentru fabricarea unei tone de drojdie, este necesara o tona si jumatate de melasa, iar Uniunea Europeana se confrunta deja cu un deficit al acestui ingredient, producatorii fiind nevoiti sa importe o mare cantitate din alte state. Astfel, o reducere suplimentara a acestui ingredient in industria alimentara ar avea repercusiuni considerabile asupra productiei de drojdie din Europa.

In ciuda acestui fapt, Uniunea Europeana intentioneaza sa introduca melasa in lista biocombustibililor alimentari. Acest lucru presupune ca o mare parte din cantitatea disponibila pe piata la momentul actual, va fi destinata unor altor scopuri decat cele alimentare. Conform Directivei 2015/1513 a Parlamentului European si Consiliul Uniunii Europene, care va deveni cadrul oficial de reglementare al UE privind biocombustibilii, pana in 2020, biocombustibilii din melasa sunt clasificati drept biocombustibili alimentari si vor fi promovati ca atare.

Acest lucru inseamna ca pana in anul 2020, melasa va avea acelasi statut ca uleiul de gatit folosit, spre exemplu, iar utilizarea ei pentru biocombustibili va fi favorizata in detrimentul utilizarii in industria alimentara si pentru hranirea animalelor.

Prin adoptarea acestor norme, Uniunea Europeana incalca principiile conform carora materiile prime cu o valoarea adaugata ridicata in alimente si furaje trebuie sa fie folosite pentru aceste domenii, in primul rand.

Totodata, in tarile din Uniunea Europeana, productia melasei si folosirea ei in sectorul alimentar asigura locurile de munca a 3100 de persoane, numar care s-ar reduce drastic odata cu aceste noi reglementari. In acelasi timp, ar fi necesara o crestere a importurilor de drojdie, ceea ce ar duce la o destabilizare a fortei de munca si din acest sector, dar si la o crestere a preturilor tuturor preparatelor pe baza de drojdie.

 

Cu toate ca sustinem pe deplin procesul cresterii ponderii biocombustibililor, nu consideram ca acesta trebuie sa fie facut in detrimentul materiilor prime utilizate la scara larga pentru alimente si pentru hrana animalelor.

Asadar, sustinem initiativa www.molassesforfood.eu si ne opunem propunerii Uniunii Europene de a favoriza utilizarea melasei in biocombumstibili in detrimentul alimentatiei umane si animale.

No Comments

Post A Comment